Araç Alırken Hangi Vergiler Ödeniyor

Araç Alırken Hangi Vergiler Ödeniyor

Motorlı Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi Oranları Araçlarda Ne Kadar.

Araç sahibi olmanın mutluluğunu yaşamak isteyenler, araç alırken ödenen vergiler neler bilin ki mutluluğunuza gölge düşmesin. Sıfır ya da ikinci el araç alınması fark etmeksizin bazı vergi kalemleri satış işlemi nedeniyle tahsil edilmektedir. Sıfır olan araç sahibi doğrudan vergi öderken, ikinci el araç sahibi vergiyi devralır. 

 

Araçlar için ödenen vergiler araç alırken ödenenlerle sınırlı kalmamaktadır. Araç sahibi olurken özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) öderken, aracı kullandığınız süre boyunca da motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemeniz gerekir. Aracı kullanırken aldığınız akaryakıta, arabanıza yaptırdığınız bakıma, satın aldığınız yedek parçalara vb. harcamalara ise yine KDV ödemeye devam edeceksiniz. 2017 yılında araç sahibi olmak isteyen kişi hangi vergileri, ne oranda ödeyecek bakalım.

1) Özel Tüketim Vergisi

Araç alım satımı esnasında ÖTV peşin olarak ödenmektedir.
2017 ÖTV oranı;
• 1.6 motora kadar olan binek araçlarda %60,
• 1.6 ile 2 bin motora kadar olanlar %110,
• Daha üstündeki araçlarda ise %160 olarak uygulanıyor.
Elektrikli motoru olan araçlarda ÖTV; 
• 1.6 ile 2 bine kadar elektrikli motor olanlar %60,
• 2 bin üzeri elektrikli motorlu araçlarda ise %110 olarak uygulanıyor.
Elektrikli ve hibrit araçlar doğaya, çevreye, ekolojik dengeye daha zararsız olduğu için kullanımını yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bu nedenle de vergi teşvikleri uygulanıyor. 

2) Katma Değer Vergisi

Araç satın alırken yüzde 18 KDV vergisi ödenmektedir. Araç alım satımı esnasında nakit olarak alınır. 

3) Motorlu Taşıtlar Vergisi

Araç sahibi olanlar tarafından her yıl düzenli olarak Ocak ve Temmuz ayında motorlu taşıtlar vergisi ödenir. Bu vergi aracın cinsi, yaşı, silindir hacmi gibi özelliklere göre hesaplanır. 2017 yılında MTV değerleme oranı yüzde 3,83 idi. Her yıl MTV’ye yüzde 15 düzenli zam yapılıyor. MTV de her araç sahibi tarafından yılda iki kere ödenmek zorundadır.

Vergiler dışında her araç sahibi zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Bu sigorta yapılmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Bir vergi olmasa da sigorta da araç sahibi olmak isteyenler için nazara alınmalıdır.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.