Bekçilerle İlgili Kanun Teklifi Yasalaştı! Yeni Bekçi Alım Sayıları

Bekçilerle İlgili Kanun Teklifi Yasalaştı! Yeni Bekçi Alım Sayıları

TBMM'de bekçilik kanun teklifi görüşmeleri sırasında İçişleri Komisyonu'nun cevaplaması için mezuniyet sorusu soruldu. Bekçi alımları gündemdeki konular arasında yer alıyor. Bir yandan bekçilik yasası ile ilgili gelişmeler takip edilirken, diğer yandan da

2019 yılında 8 bin 242 bekçi alımı yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu sene bekçi sayısının 30 bine çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak bu sene yapılacak alımlara ilişkin henüz tarih bilgisi paylaşılmadı.

Yeni dönem bekçi alımı sayısı hakkında ve bekçilikte ilkokul ortaokul mezuniyeti hakkında açıklama geldi. İçişleri Komisyonu'na "1995’ten 2016 yılına kadar alınan bekçilerin kaçı lise mezunu, kaçı üniversite mezunu, kaçı yüksekokul mezunu? 2016’dan sonra yani sizin devri hükümetiniz döneminde alınan bekçilerin kaçı lise, kaçı yüksekokul, kaçı üniversite mezunu? Ayrıntılı bilgi verirseniz de sevinirim." sorusu soruldu.

Sorulan bu soru üzerinde; İçişleri Komisyonu Başkan Vekili Sermet Atay; Ortaokul mezunu 535 kişi, lise mezunu 16.217, yüksekokul mezunu 4.721, üniversite mezunu 5.473 toplam 27.006 ve yıl sonu itibarıyla toplam bekçimiz 28.479 kişi alındığını açıkladı.

AK Partili Mehmet Muş yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 28 bin bekçinin görev yaptığını söyledi. Sayının 30 bin yapılacağı bildirilirken yeni kadro ihdası olması durumunda 2 binden fazla alımın da olabileceği bildirildi.

Bekçilerle İlgili Kanun Teklifi Yasalaştı!

Çarşı ve mahalle bekçilerinin görev, yetki ve sorumlulukları ile özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlar, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçleri, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esaslar düzenleniyor.

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.

Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilmek için İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.

Sınavlarda başarılı olan, görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin adaylık süresi 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamayacak. Adaylık süresi içerisinde en az 3 ay süreyle temel ve hazırlayıcı eğitimler verilecek.

Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların memuriyetle ilişikleri İçişleri Bakanının onayıyla kesilecek.

Bekçi Alım Şartları Nelerdir?

Lise ve dengi okul mezunu olmak, Türk vatandaşı olmak, Başvuru yapılan tarihte 18 yaşını doldurmuş olmak ya da 31 yaşından gün almamış olmak, Askerlik hizmetini tamamlamış olmak, Başvuru yapılan süre itibari ile herhangi bir siyasi parti üyesi olmamak ya da herhangi bir yan kuruluş ile ilgisi bulunmamak, Terör örgütlerine, bu örgütlerin herhangi aleni ya da gizli olmak koşulu ile herhangi bir faaliyetine katılmamış olmak, Herhangi bir sebeple polislikten çıkarılmamış olmak (Sağlık sebebi dışında), Herhangi bir uyuşturucu madde kullanmıyor olmak ya da kullanması neticesinde başvuru yaptığı an itibari ile tedavi görmüyor olmak, Memur olmasına engel teşkil edecek herhangi bir durumunun olmaması, Sağlık yönetmeliğince belirtilen şartları taşıyor olmak, Silahlı görev yapmaya veya silah taşımaya hukuki manada bir engelinin olmaması, Toplumda kötü özellikleri ile tanınmamış olmak, Kamu haklarından mahrumiyetinin bulunmaması, Kendisinin ya da eşinin herhangi bir fuhuş suçuna teşebbüs etmemesi, kumarla alakasının olmaması, uyuşturucu sebebi ile adli ya da idari soruşturma geçirmemiş olması ya da bu suçları işlemekten hüküm giymemiş olmak, En az 1,67 boy oranına sahip olmak, Vücut kitle indeksi 18 ile 27 arasında olmalı, Başvuru yaptığı ilde 1 yıldır ikamet ediyor olmak, Güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması ve Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı hükümlü olmamak gibi şartları taşıyor olması gerekmektedir.

Bekçi Maaşları Ne Kadardır?

Ön lisans Mezunu olan Bekçi 4,357,50 ile 4.400 TL arasında, Lisans Mezunu ve Bekar olan Bekçi 4, 404 TL ile 4,657,00 TL arasında maaş almaktadır. Bu maaş hesaplamasına eş ve çocuk yardımı dahil değildir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum