
Belediye Şirketine Personel Alımında Güvenlik Soruşturması Şekli
Son günlerde gündemde olan belediyelere alınan personelin güvenlik soruşturmaları nasıl yapılmalı veya nasıl yapılıyor konusu önem arz ediyor.
Özellikle son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde gündeme gelen belediye şirketlerine alına personellerin bir kısmının terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmaları personel alımında yapılan güvenlik soruşturmalarının önemini bir kez daha gösterdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından sosyal medyadan yapılan paylaşımda, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden, 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP-C, 20'sinin MLKP, 2'sinin MKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır. ifadelerine yer verilmiştir..
Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesinde DİAYDER referansıyla PKK terör örgütü irtibatlı/iltisaklı kişilerin yerleştirildiğine yönelik İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan tespitler sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamedeki iddia ve tespitler de bahse konu özel teftişin kapsamındadır." denilmişti.
Belediye müessese ve işletmeleri hangileridir
Bunlar bilindiği üzere hizmet sektöründe faaliyet gösteren belediye şirketleri ve EGO, ASKİ, İSKİ gibi kurumlardır.
Şirketlerde işe alınacak personellerde aranan şartlar;
5/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşı olmak,
18 yaşını tamamlamış olmak,
Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan mahkum olmamak,
Askerlik durumu itibarıyla;
Askerlikle ilgisi bulunmamak,
Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
Askerlik çağma gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
22/5/2003 tarihti ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak,
İlgili idarelerce ihtiyaç duyulması halinde belirlenecek işin niteliğine uygun özel şartları taşımak şartları aranır.
Yapılacak olan güvenlik soruşturmasının detaylı olarak devlet kurumları (Emniyet, Yargı, İstihbarat) eliyle yapılması terörle iltisaklı veya irtibatlı kişilerin belediyelerde ve belediye şirketlerinde işe alınmasının önüne geçecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.