Cumhurbaşkanı Açıkladı 3 Ay OHAL İlan Edildi Peki Ne Anlama Geliyor

Cumhurbaşkanı Açıkladı 3 Ay OHAL İlan Edildi Peki Ne Anlama Geliyor

20 Temmuz 2016 MGK ve Bakanlar Kurulu Toplantısı Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Önemli Açıklamayı Yaptı. 3 Ay OHAL Olağanüstü Hal İlan Edildi Peki Ne Anlama Geliyor.

20 Temmuz 2016 MGK ve Bakanlar Kurulu Toplantısı Sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Önemli Açıklamayı Yaptı. 3 Ay OHAL Olağanüstü Hal İlan Edildi Peki Ne Anlama Geliyor.

Kamu Personeli Olarak Değerlendirmemiz: OHAL Anayasamızdaki sivil yönetim hallerinden biridir. Bununla ilgili Anayasa da bir kaç sebep gösterilmektedir. Genel olarak Anayasal düzene terör olarak harekettir. Bu durumlarda sivil yönetim şekli devreye girebilir. Kararı Cumhurbaşkanı Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu Karar verebilir. Süre 3 ay belirlenmiş olup, 6 aya kadar uzatılabilir.

OHAL Yönetimi olarak tecrübe edilen bilgilere göre Sivil yönetim şekli olup en son 2002 yılından beri uygulamada yok. Sıkı Yönetimle OHAL Arasındaki en önemli fark asker yönetiminde olmamasıdır. OHAL Sıkı yönetimin yumuşatılmış şeklidir.

OHAL Dönemlerinde neler olabilir: temel hak ve hürriyetlerin bir kısmı kısıtlanabilir. (yaşam hakkı, maddi-manevi bütünlüğün korunması, din-vicdan-düşünce-kanaatlerin açıklanmaya zorlanması/bunlar temelli ayrımcılık yasağı, suç ve cezanın geriye yürümezliği, masumiyet karinesi olağanüstü halde bile kısıtlanamaz!) (internet, miting, yayın yasaklarının gündeme gelmesi yüksek ihtimalli)

Gözaltı süresi uzatılabilir. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi her alanda verilebiliyor. (normal durumlarda anayasa'nın belli hükümleri istisna tutulmuştur) Ülkemizdeki durum anayasa'nın 120. maddesine uyduğundan bu maddeye göre cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, milli güvenlik kurulu'nun görüşünü aldıktan sonra olağanüstü hal ilan edebiliyor.

Olağanüstü hal en çok 6 ay için ilan ediliyor. Ancak meclis bunu 4'er ay uzatabiliyor ya da süreyi değiştirebiliyor. İdari yargı davaları açıldığından verilebilen yürütmenin durdurulması kararlarının alınması kısıtlanabiliyor. Olağanüstü hallerde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler esas ve şekil denetimi bakımından anayasa mahkemesi denetimi dışındadır. Tek başına olağanüstü hal ilan edilmesi yaygın kanının aksine sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini gerektirmiyor.

Olağanüstü haller Anayasada belirlenmiştir. MADDE 119 a göre Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle "olağanüstü hal ilânı" MADDE 120 Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı yapılabilmektedir.

Madde 120 'ye göre: Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.

Olağanüstü hallerle ilgili düzenleme MADDE 121- Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmî Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

119 uncu madde uyarınca ilân edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15 inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.