Engelli Memur Kadrosu hükümleri

Engelli Memur Kadrosu hükümleri

Konu hakkında mevzuat hükümleri neler, hangi kurum kaç tane engelli çalıştırmak zorunda, şartları neler...

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesine göre kamu kurum ve kuruluşları çalıştırdıkları memur sayısının %3'ünü engelli istihdamı için ayırmak zorundadır. Peki bu kadroya yerleştirmeler nasıl yapılır? Özür oranları ne olmalıdır?

Engelli Memur Sınavı 
Kurumların ayırdığı engelli kadrosu için Devlet Personel Başkanlığı adına ÖSYM tarafından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sınavı yapılmaktadır. Bu sınav 2 yılda bir yapılır ve iki yıl boyunca geçerlidir. Kura çekimi de 2 yılda bir gerçekleşir. Sınavda belirli başarıyı gösterenler arasından ise çekilen kura sonucu merkezi yerleştirme yapılır. Engel durumuna göre sınavda kişinin yanında refakatçi bulunabilir.

ÖMSS sınavına 18 yaşından 65 yaşına kadar herkes girebilir. Bir sanat veya meslek okulundan mezun olanlar için alt sınır 15 yaştır. En yakın EKPSS sınavı 2018 yılında yapılacaktır. Sınava başvurular ise Mayıs ayında başlayacaktır.

Engelli Kadrosuna Yerleştirme 
EKPSS sınavına ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu kişiler başvurabilirler. Özür grupları ve eğitim durumlarına göre sınav yapılmaktadır. Kurumlar kadro tahsis ederken hizmet gerekleri, eğitim düzeyi, hizmet sınıfı ve unvanlarına ilişkin belirleme yapar. Kurumun memur ihtiyacına yönelik belirlediği bu kriterlere uyan kişiler arasından kura ile belirlenen kişiler atanabilir.

Eğer engelli istihdamı için boş kadro yoksa kurum, unvan değişikliğine giderek kadro temin etmelidir. Kurumlar engelliler için boş olan kadroları bir sonraki yıl atama yapılması için Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Mevcut yılın Ekim ayı sonuna kadar ilgili forma eksiksiz doldurularak bu beyanda bulunulur.

Kuruluşlar bu usul dışında engelli memur alımı yapamazlar. Nakil atamaları hariçtir. Çünkü bu baştan kadroya yerleştirme değildir.

Engelli memurlar da hizmet sınıfına göre diğer memurlar gibi kendi işlerini yapmaktadır. Çalışma şartları açısından bir farklılık yoktur. Ancak engelli memur çalışan kurumların yapısı engelli kişiler için uygun hale getirilmelidir.

Engel Oranı Kaç Olmalıdır?
Sağlık Bakanlığı'na bağlı tam teşekküllü devlet hastanelerinden engel durumuna ilişkin rapor alınmalıdır. Fiziksel ya da zihinsel engeli olanlar bu raporu almalıdır. Heyet tarafından verilecek sağlık raporunda engelin yüzde 40'tan fazla olması ve kişinin çalışabilir durumda olması aranır.  Bu şartları sağlayan kişiler engelli kadrosu için başvuru yapabilir.

Engelli Memurun Emekliliği 
Engelli memurlar DMK'na tabidir ve özlük haklarına sahiptir. Emeklilik yaşı ise diğer memurlardan daha erkendir. Engelli memur emeklilik şartları şunlardır:

• Yüzde 40-49 arası engeli olanlar 18 yıl boyunca 4680 gün prim ödemelidir. 
• Yüzde 50-59 arası engeli bulunanlar 16 yıl içinde 4320 gün prim ödemelidir.
• Yüzde 60 ve üzeri engeli olan memurlar ise 15 yıl içinde 3960 gün prim ödemelidir.

Yukarıdaki şartları sağlayan engelli memur emekliliğe hak kazanacaktır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait 183 numaralı hattı arayarak bu konuda bilgi almanız mümkündür. 

 

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.