Hükümet Açıkladı! Esnafa 4 Destek Paketi

Hükümet Açıkladı! Esnafa 4 Destek Paketi

Tüm dünyayı sarsan korona virüs pandemisinden dolayı ülkeler düzeyinde hem sağlık hem de ekonomi alanlarında sıkıntılar yaşanmaktadır.

Ülkemizde alınan tedbirler, sağlık sistemimizin güçlü oluşu ve yapılan destek uygulamaları ile bu süreç bir çok ülkeden daha iyi durumdadır.

Destek paketlerine yenileri eklenmektedir. Hükümet pandemi dolayısıyla işleri bozulan ya da kısıtlama kararı ile işyerleri kapanan yüz binlerce esnafa yönelik destek paketlerini peş peşe açıkladı.

Bu paketlerdeki desteklerin tamamı hibe olarak (karşılıksız) sağlanırken vergi ve kredi ertelemeleri ve mücbir sebep ilanı da esnafa nefes aldıracak destekler arasındadır.

Önce Küçük Esnafa destek verildi

Kısıtlamalardan en fazla etkilenen küçük esnafa öncelik verildi. İlk etapta küçük esnafa yönelik hibe ve kira desteği sağlandı. Böylece basit usulde vergilendirilen küçük esnafa ayda 1000 lira hibe desteği verildi. Bu desteği, büyükşehirlerde 750, diğerlerinde 500 lira olmak üzere kira yardımı izledi. Başvurusunu tamamlayan esnafa Ocak ayı itibariyle ilk ödemeler yapıldı. İkinci başvuru süresi ise 31 Mart'a kadar uzatıldı.

Mücbir sebep kabul edildi

Pandemi sebebiyle işyerleri tamamen kapatılan esnafa yönelik olarak mücbir sebep hali ilan edildi. Böylece esnaf 6 ay süreyle vergi beyannamesi verme ve ödeme yükümlülüğünden kurtuldu. Daha sonra, Halkbank'tan esnaf kredisi alanların kredi ödemeleri 6 ay ertelendi.

Esnafa Ciro Kaybı desteği verilecek

Pandemi sebebiyle kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yeme içme sektörüne, ciro kaybının yüzde 3'ü oranında destek kararı alındı.

Yeni Destekten Kimler Yararlanacak

Pandemi kısıtlamalarından etkilenen lokanta restoran ve kafeler’den, şartları taşıyan işletme sayısı 200 bin civarında. Bunlarla ilgili olarak esnaftan başvurular alınmaya başlayacak.

Destek almanın şartları nelerdir

2019 cirosunun 3 milyon lira ve altında olan ve gerçek usulde vergilendirilen işletmeler kapsama alınacak. İşletmeler Ticaret bakanlığı sitesinden sorgu yapacak. Cirosu 2020 yılında yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelere destek yapılacak.

Peki destek ne kadar olacak

Esnafa, ciro kaybının yüzde 3'ü oranında destek yapılacak. Ödenecek miktar, 2 bin lira ile 40 bin lira arasında değişecek. Ciro kaybı 2 bin TL’nin altında çıksa bile en az ödeme 2 bin lira olacak.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum