İl Bazında Kafe-Restoran ve Okullar Açılacak

İl Bazında Kafe-Restoran ve Okullar Açılacak

İçinde bulunduğumuz durumdan dolayı ülke genelinde kısıtlamalar uygulanmaktadır. Gerek yüz yüze eğitime ara verilmesi gerekse bazı işletmelerin kısmen bazılarının ise tamamen kapatılması ve belirli zamanlarda sokağa çıkma yasaklarının uygulanması gibi.

Geldiğimiz noktada ise aşı çalışmalarının başlaması ve göreceli olarak vaka sayılarındaki düşüşler neticesinde kısmen de olsa normalleşme adımları atılmaktadır.

İller puan bazında sınıflandırılacak

Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı hayatın normale dönmesi için ellerinden gayreti göstermektedirler. Ülkenin bütününde olmasa da iller bazında normalleşme için çalışmalara yürütülmektedir. Buna göre illerin puan bazında sıralandığı bir sistem oluşturulacak. Aldıkları puana göre bazı illerde kafe ve restoranlar açık olabilecekken bazı illerde ise puanına göre kapalı olabilecek.

Yürütülen bu yerel düzeyde normalleşme çalışmaları neticesinde puanına bakılarak il bazında restoran ve kafelerin kapalı mı yoksa açık mı olacağı belirlenecek. A ilinde veya ilçesinde restoran ve kafeler açıkken hemen komşu ile veya ilçe de kapalı olabilecek. Bunu belirleyecek olan ise o ile veya ilçenin puanı olacaktır. 

Puanlama sistemiyle risk haritası oluşturulacak

Sağlık Bakanı konuyla ilgili olarak; Yerel düzeyde normalleşme adımlarına dikkati çekti. Yerel bazlı puanlama sistemi oluşturulacak.
Puanlama sistemi oluşturulurken; Test sayısı, test pozitiflik oranı,7 gün içinde vakalarda azalma ya da artma olup olmadığı gibi tüm verilere bakılacak. Ve bu verilere dayanılarak puanlama yapılacak. Bu puanlamaya göre de bir renklendirme yapılarak risk haritası oluşturulacak. Puanlama sistemine göre o il, ilçe ya da beldede okullarda yüz yüze eğitim açılacak mı, restoran ve kafeler açılabilir mi ve sokak kısıtlamaları kaldırılacak mı tüm bu sorulara puanlama sistemine bakılarak karar verilecek.

Puan bilgilerine bakılarak yüz yüze eğitime geçiş, kafe ve restoranların açık/kapalı olmasına karar verilecek

Mesela bir ilde puanlama sistemine göre restoranlar açılabilecek ama yüz yüze eğitim için aranan puan kriteri oluşmamışsa yüz yüze eğitime geçilemeyecek, veyahut verilere ve puanlara bakılarak bir ilçede restoran ve kafeler açılırken komşu ilçe de kapalı olabilecek.

Sağlık Bakanlığı puanlama sistemi için alt yapı oluşturmaya hazırlanıyor. Sistem merkezden takip edilecek ancak yerelde karar mekanizması olacak. Kısıtlamaya dahil olan il ve ilçelerde pilot uygulamalar yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’da benzer bir çalışma yürütüyor

Milli Eğitim Bakanlığı da benzer bir çalışma yapmaktadır. Özellikle il ve ilçe düzeyinde okulların açılmasıyla ilgili; İl veya İlçede kaç bin nüfusta kaç vaka sayısı olursa okullar kapalı tutulmalı ya da açılmalı gibi değerlendirmeler yapılıyor.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum