Kadro Memur Emekli Asgari Ücretliye Zam ve EYT Masada (Son Güncel Durum)

Kadro Memur Emekli Asgari Ücretliye Zam ve EYT Masada (Son Güncel Durum)

EYT'liler tekrar gündemdeki yerini korumaya başladı. Öte yandan sözleşmeli çalışanlara da kadro verilecek. Öncesinde ana gündem çalışanlara zam. İşte detaylar.

Memurlar için ek gösterge çalışması tamamlandı ve meclise gelecek taslak görüşmeleri başlayacak. Özellikle tüm memurlar için verilen 600 ek göstergedeki durum, sözleşmeli personele kadro verilmesi önümüzdeki yasama döneminin ilk konusu olacak. 2023'te yasalaşacak tüm bu konular için Ekim ayından itibaren çalışma hız kazanacak. Ama öncesinde memur ve emeklileri için Temmuz zammı ile asgari ücretliler için ara zam yapılması masada olacak.

İsteyen sözleşmeli personele kadro

Yapılan ilk açıklamada isteyen sözleşmeli personele kadro verileceği belirtilmişti. Bunun sebebi ise özellikle bazı kadrolardaki sözleşmeli personellerin ücretleri kadrolu personele göre çok farklılık göstermektedir. Bu sebeple 657 DMK'ya göre 4/A kadrosu almak istenip istenmeme durumuna göre çalışanlara tercih sunulacak. Çünkü kadro ile birlikte özlük haklarda değişiklik olurken özellikle maaş konusunda büyük değişim olabilecek. Bu sebeple birçok sözleşmeli personel bu durumu istemeyebilecektir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

EYT konusu daha önce tamamen rafa kaldırılsa da son zamanlarda tekrar masaya geldi ve ilk etapta 1 milyon kişinin emekli olabilmesinin yolunu açacak düzenleme için taraflar çalışmaya başlayacak. Birçok kesim için güzel bir gelişme olurken, 2023 başı itibarıyla da EYT konusunda artık nihai bir çözüm olması bekleniyor.

Çalışan ve emeklilere zam

Hali hazırda çalışan tüm memurlar ve emeklileri için 5 aylık enflasyon verilerine göre enflasyon yüzde 35.64 olarak gerçekleşti. Çalışanlar için Temmuz maaş zammı ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda bu miktarda bir artış kesin. Öte yandan Haziran ayı enflasyon rakamları da 4 Temmuz’da belirlenecek ve açıklanan enflasyon kadar artış daha olacaktır.

Öte yandan 6 aylık verilerin açıklanmasından sonra memurlar için Ocak ayında yapılan 2.5 puanlık bir refah payı da söz konusu olabilecek. Yüzde 70’li enflasyon rakamlarının olduğu bir ortamda daha fazla puanlarda bir artış bekleyen çalışanlar için süreç devam ediyor.

Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Asgari ücretliler için şu an itibarıyla yapılan son açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan Aralık ayını işaret etmişti. Ak Parti yetkililerinden ve bir çok kesimden gelen açıklamalar Temmuz ayında memur ve emeklileri için açıklanacak zamla birlikte enflasyonun gidişatına göre bir düzenleme olması yönünde. Nihai açıklama aynı şekilde memurların Temmuz zammı ile birlikte açıklanacak ve asgari ücretli için bir gelişme olup olmayacağı o zaman belli olacaktır.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum