Kamu Personeli Alımlarında Arşiv Araştırması Kimlere Yapılacak? Nelere Bakılacak

Kamu Personeli Alımlarında Arşiv Araştırması Kimlere Yapılacak? Nelere Bakılacak

Kamu Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu resmi gazetede yayımlandı. Kamuya ilk defa memur veya personel olarak atanacaklarda arşiv araştırması nasıl ve kimlere yapılacak? Arşiv Araştırması nedir? Detaylar bu yazımızda.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ilk defa atanacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Kanun resmi gazetede yayımlanarak yasalaştı. Peki arşiv araştırması nedir? Arşiv araştırmasını kimler yapar? Arşiv araştırmasında nelere bakılacak? Bu haberimizde kamu personeli alımlarında arşiv araştırması süreci ve detaylarını hazırladık.

Arşiv Araştırması Kimlere Yapılır?

Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır. Arşiv araştırması

Arşiv Araştırması Nedir?

Kişinin adli sicil kaydının,

Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından hâlen aranıp aranmadığının,

Kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının,

Kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve 4 Aralık 2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin beşinci ve 231 inci maddesinin onüçüncü fıkraları kapsamında alınan kararlar ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olguların,

Hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığının mevcut kayıtlardan tespit edilmesidir.

Arşiv Araştırması Kimler Tarafından Yapılır?

Arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.

Arşiv Araştırmasında Ne Yapılamaz?

Arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerde yetkilendirilmiş personel, hukuka aykırı olarak elektronik ortamda veya bilgisayar loglarında kişisel verilerle ilgili sorgulama yapamaz.

Log kayıtlarını değiştiremez veya silemez, bu şekilde elde edilen bilgileri paylaşamaz veya yayın yoluyla duyuramaz.

Görevi gereği öğrendiği veya edindiği kişisel bilgi veya belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşamaz ya da basın ve yayın kuruluşlarına veya diğer iletişim kanallarına veremez.

Arşiv Araştırmasında Değerlendirme Komisyonu

Arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Değerlendirme Komisyonu kurulur. Milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis ve hizmetlerde istihdam edilecekler hakkındaki değerlendirme, ilgili bakanlık ya da kamu kurumları bünyesindeki Değerlendirme Komisyonunca yapılır.

Memuriyet veya kamu görevlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlayacak yorum içermeyen olgusal veriler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce ilgili kurum ve kuruluş bünyesinde kurulan Değerlendirme Komisyonuna iletilir.

Değerlendirme Komisyonu kendisine iletilen verilere ilişkin nesnel ve gerekçeli değerlendirmelerini yazılı olarak atamaya yetkili amire sunar. Mahkemeler tarafından istenildiğinde bu bilgiler sunulur.

Değerlendirme Komisyonu Kimlerden Oluşur?

Cumhurbaşkanlığında İdari İşler Başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin,

TBMM Başkanlığında genel sekreter yardımcısının,

Bakanlıklarda bakan yardımcısının,

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin,

Üniversitelerde rektör yardımcısının,

Valiliklerde vali yardımcısının başkanlığında,

Teftiş/denetim, personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diğer birimlerden birer üyenin katılımıyla başkan dahil en az beş kişiden ve tek sayıda olacak şekilde oluşturulur.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.