Kurumlar Arası Geçiş şartları
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 'na bağlı olarak çalışan devlet memurları çalışmak istedikleri başka bir kuruma nasıl tayin alabilir.
Bir devlet kurumunda çalışan devlet memuru için ilelebet o kurumda çalışacak şeklinde bir kaide yoktur. İstediği zaman istifa edebilir, emeklilik hakkı geldiyse ve şartlar da elveriyorsa emekli olabilir ya da başka bir devlet kurumuna geçiş yapabilir. İşte bu geçişe nakil yoluyla atama ya da kurumlar arası geçiş denilmektedir ki birtakım kural ve şartlara bağlanmıştır. Bu kapsamda şartların neler olduğu hususunda sizlere aşağıda detaylı bir açıklama yapacağız.
Kurumlar Arası Geçişin Şartları
Öncelikle kurum değiştirmek isteyen memurun yeni bir kurum bulması gerekmektedir. Bu ise devlet kurumunun açtığı sınav neticesinde kazanılmış ve sadece başlama yapılmasını bekleyen bir kurum olmalıdır veyahut da sınavsız alım yapıyorsa da o kişiyi istihdam edeceğinin kesinleşmesi gerekir. Bu durumda kişi kuruma başvurusunu yapacak ve işe başlayabilmesi için hali hazırda çalıştığı kurumdan muvafakat istenilmesini talep edecektir.
Muvafakat ise kurumun amiri tarafından verilecektir. Amir bu konuda serbest bırakılmıştır. Ancak olumsuz yönde bir karar verirse bu durumda gerekçesini belirtmesi gerekmektedir ve bu gerekçenin de kamu yararı veya özel bir ihtiyaç olması gerekmektedir. Aksi takdirde kişinin dava açma hakkı bulunmaktadır.
Muvafakat alındıktan sonra kişinin belirli süre içerisinde başlamasını yapması gerekmektedir. Bu kapsamda artık eski kurumu ile bir ilişkisi kalmayacak ve yeni kurumunda işe başlayacaktır. Ancak eski kurumunda kişinin mecburi hizmet yükümlülüğü var ise bu durumda ayrılması halinde tazminat ödemesi gerekmektedir. Bu da kişinin inisiyatifine bırakılmış bir durumdur.
Atamalarda kişi kendi derecesinden düşük veya yüksek yerlere atanabilir. Ancak öğrenim durumu ile uygun olması gerekmektedir. Bu sayede büyük bir alan tanınıyor olsa da bazı mesleklere özel sınırlamaların getirildiğini de ifade etmek isteriz.
Kaynak:isilanlarikariyer.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.