Memur Olmak için Yeni Dönem

Memur Olmak için Yeni Dönem

657 Sayılı Devlet Memurluğunu Düzenleyen Kanunun 48'ci Maddesi gereği ilk defa Devlet Memuru olacaklarda ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarda Çalışan Memurlara Yönelik Düzenleme.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Bakanlar Kurulu Kararı ile 676 sayılı ‘OHAL’ Olağan Üstü Hal ilan etmesi üzerine bu kapsamda bazı düzenlemeler yapılması hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ nin 74’cü maddesi gereğince 657 sayılı Devlet Memurluğunu düzenleyen Kanunun 48’inci maddesinde ilk defa Kamu Personeli olmak isteyenler için aranacak genel şartlara ( Güvenlik Soruşturması ) adı altında yeni düzenleme getirilmiştir.

Güvenlik Soruşturması: Resmi gazetede yayınlanan 12 Nisan 2000 tarih ve 24018 sayılı yönetmelikte “ Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması “ yönünde kapsam ve inceleme makamları soruşturma ve araştırmalarda, hangi hususlar yer alacak ve izlenmesi gereken yöntemler nelerdir.

Soruşturma: İlk defa Devlet Memurluğuna atanacaklarda aday olan memurun, adli sicil kaydının olup olmadığına, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığına, bölücü faaliyetler içerisinde bulunup bulunmadığına, yabancı ülkelerin ajanları ile işbirliği içerisinde mi, ahlaki durum tespiti, sır saklama kabiliyetinin yeteri seviyede olup olmadığına.

Arşiv: Güvenlik soruşturmasına tabi tutulan devlet memuru başta “ FETÖ/PDY “ terör örgütünün içerisinde bulunmuş’ mu, bölücü ve yıkıcı eylemlerin içerisinde veya oluşumlarda yer almışımı bunun yanı sıra 667 sayılı “OHAL” ile alınan tedbir kapsamında Kanun hükmünde kararnamede 4’ ncü maddesinin 1’ inci fıkrasında geçen ( Milli Güvenlik Kurulunca Devletin Milli Güvenliğine karşı faaliyetlerde bulunan terör örgütü gibi yapı veya oluşum guruplarına üyeliği veya irtibatı ) bulunan kişiler kesinlikle devlet dairelerine girmeleri engellenecek.

Güvenlik/Arşiv- Soruşturma : Güvenlik – arşiv – soruşturmayı hangi kurumlar yapacak. Milli istihbarat, Emniyet Genel Müdürlüğü, Mahalli Mülkü idare amirlikleri ‘İçişleri Bakanlığı’ Türk Silahlı Kuvvetleri, bakanlıklarda müsteşar, genel müdür, valiler, müstakil birim amirleri ve büyük elçiler olmak üzere devletin hiyeraşik düzen içinde üst kademe yönetimden başlayıp, alt kademe yöneticilere kadar bağlı bulundukları atama yetkililerine kadar arşiv ve soruşturma yetkisi yönetmelikçe düzenlenerek kamuya ilk defa veya kamuda çalışanlar için düzenleme getirilmiştir.

Üst Düzey Atamalar: Türk Silahlı Kuvvetlerine subay adayları için Emniyet Genel Müdürlüğü, Bakanlıklara ise müsteşar, valiler, genel müdürler, büyükelçiler gibi üst kadrolara ise Milli istihbarat teşkilatı söz konusu güvenlik ve arşiv soruşturması yapmakla yükümlüdür.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum