Memur Torba Kadro İle Üst Derecelere Atanmak İçin Ne Yapmalıdır

Memur Torba Kadro İle Üst Derecelere Atanmak İçin Ne Yapmalıdır

Memurlar normal şartlarda her yıl bir kademe, üç yılda bir derece ilerler. Torba kadro ile memur üç derece üst dereceden maaş alıp, kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri ise bulunduğu dereceden ilerler.

Torba kadro; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68-B fıkrasında açıklanan bir durumdur. Devlet memurları yeterli öğrenim şartı ve yeterli çalışmaları sağlıyorlarsa; üst derecelere atanarak, maaşlarını üst derecelerden alıp, kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri daha önceki mevcut derecesine göre ilerliyor. Peki, torba kadro ile atanabilmenin şartları nedir? Torba kadro ile atanmak için ne yapmak gerekir.

Memurlar normal şartlarda her yıl bir kademe, üç yılda bir derece ilerler. Torba kadro ile memur üç derece üst dereceden maaş alıp, kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri ise bulunduğu dereceden ilerler. Devlet memurlarının torba kadro ile atanabilmesi için en az yüksekokul mezunu olması gerekiyor. Yüksekokul mezunu olan bir memur en az 10 yıl hizmet süresi olanlar 3. Ya da 4. derecelere torba kadro ile atanabiliyorken, lisans mezunu memur ise 3. ve 4. Derecelere atanabilmesi için en az 8 yıl hizmet süresi olması gerekiyor. 1.ve 2. Derecelere atanabilmek için ise; ek göstergesi 5300 den az olanlar için en az 10 yıl, 1. Derece için ek göstergesi 5300 den fazla olanlar için en az 12 yıl hizmet süresi şartı aranır.

Hizmet süresi değerlendirilirken, erkek adaylar için askerlik yapanların, askerlik süresi hizmet süresi içerisinde değerlendirilir. Örneğin, 6 ay askerlik yapan memurun hizmet süresine 6 ay eklenir, 12 ay yapmışsa hizmet süresine 12 ay eklenir. Hizmet süresine askerliğin yanı sıra, yükseköğrenim gördükten sonra, özelde sigortalı çalıştığı sürenin en fazla 6 yıl olmak şartıyla ¾ ü kadar hizmet süresine eklenir. Örneğin yükseköğrenimini tamamladıktan sonra, özel sektörde 4 yıl çalışan memurun hizmet süresine 4.3/4 kadar yani 3 yıl eklenir.  Ancak memur müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür gibi üst bir makama atanacaksa özeldeki çalışmaların tamamı hizmet süresi içinde değerlendirilir.

Peki, torba kadro kurum tarafından mı verilir, memur mu başvurur? Torba kadro kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Kimi kurum otomatikman şartları sağlayan tüm personeline torba kadro verirken, kimi kurum hiçbir çalışanına torba kadro vermez. Eğer çalıştığınız kurum kimi çalışana torba kadro verip kimine vermiyorsa, bu durumda torba kadro verilmeyen memur dava açmalıdır, davayı kazanmama ihtimali olmaz. 

 

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.