Memurların Ücretli İzin Hakları
657 Sayılı DMK Devlet Memurları Kanunu 'na tabi olarak çalışanların 1 içerisinde maaşlarından kesilmeyecek olan izin süreleri.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, son yıllarda yapılan değişiklikler sonucu memurun izin haklarını biraz daha genişletti. 2017 yılı itibariyle memurun izin haklarını sizin için derledik. İşte memurlar şu haklara sahip:
Memurun yıllık izni 10 gündür ve izni amir vermeye yetkilidir. Bu izin kıdeme göre değişiklik gösterir. 1 yıla kadar 10 gün olan izin, 10 yıla kadar 20 gün ve sonrasında 30 gündür. Yıllık izinler kullanılmadığı takdirde bir sonraki yıla devretmektedir. Ancak izinler bir yıldan fazla devredilemez.
Mazeret izinleri ise evlilik, analık, babalık, doğum izinleri, süt izni, ölüm izni, evlat edinme izni, refakatçi izni gibi izinlerdir.
Kendisi ya da çocuğu evlenen memurun evlilik izni 7 gündür.
Doğum yapan memur doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta, toplam 16 hafta izin kullanabilir.
Süt izni ise doğum izni bittikten sonraki ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1 buçuk saat olmak üzere 1 yıl boyunca da süt izni verilir. Emzirme saatlerini memur kendisi ayarlayabilir.
Süt izni kullanmayan anne, mazeret izni kullanabilir. Bu izin doğum iznine ek olarak verilir. İlk doğumda 2 ay, ikinci Doğumda 4 ay, üçüncü doğumdan sonra ise 6 ay yarım gün çalışma izni verilir.
Eşi doğum yapan memur 10 gün babalık izni alabilir.
Memurun kendisinin, eşinin ya da çocuğunun kardeşi, annesi, babası ölürse 7 gün ölüm izni verilir.
Evlat edinme halinde 8 gün mazeret izni kullanılır.
Hastalık izni tek hekim raporu ile on güne kadar kullanılır.
Şartların sağlanması halinde 3 aya kadar refakat izni verilebilir.
Kanser, verem gibi uzun süreli hastalık hallerinde 18 aya kadar, diğer hallerde 12 aya kadar hastalık izni kullanılabilir.
Engelli çocuğu olan kişiler 10 güne kadar mazeret izni kullanabilir.
Yukarıda bahsi geçen tüm izinler ücretli izinlerdir. Memur izne ayrılsa dahi maaş ve diğer mali hakları devam edecektir. Bu izinler memurun amiri tarafından verilecektir. Memur izne ilişkin ispat niteliğinde belge ibraz etmelidir.
Kaynak:isilanlarikariyer.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.