Memurun İstifa Hakkı ve OHAL’de İstifa Hali

Memurun İstifa Hakkı ve OHAL’de İstifa Hali

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca görevlerine devam eden kamu personeli istifa hakkı var mı, OHAL döneminde istifa ederse ne olur...

Devlet memurlarının tüm hakları gibi memurun istifa hakkı da Devlet Memurları Kanunu’nda düzenlenmiştir. Memurun her zaman istifa hakkı mevcuttur. Ancak bazı durumlarda sınırlanabilmektedir.

Olağan Hallerde Memurun İstifa Hakkı
Olağan dönemde genel kurallar geçerlidir. Kanunun ilgili maddelerine göre; memur kurumuna yazılı müracaat ile çekilme isteğini beyan eder. Çekilme isteği üzerine memur talebinin uygun bulunmasını ya da yerine göreve gelecek kişinin gelmesini bekler. Eğer 1 ay dolmasına rağmen yerine atanan kişi gelmemişse memur üstüne haber vererek işi bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler 1 ay süreyle ve üstüne haber verme şartı ile bağlı değildir. İsteği ile çekilme talebinde bulunan memur 6 ay geçmeden yeniden memuriyete alınamaz.

Eğer memur 10 gün boyunca mazeretsiz olarak görevine devam etmezse de çekilmiş sayılır, beyanı gerekmez. Bu şekilde çekilen memur ile mazeretsiz olarak 1 aylık süreyi beklemeyen memur 1 yıl geçmeden memuriyete alınamaz.
Devlet memuru devir teslim ile yükümlü ise, devir teslim yapılmadan görevini bırakamazlar. Bu usule uymadan görevi bırakanlar 3 yıl boyunca memuriyete alınmazlar.

Olağanüstü Yönetim Hallerinde Memurun İstifası
Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde memurun çekilme şartları olağan zamanlara nispeten daha sınırlıdır denilebilir. Günlük hayatı etkileyen doğal afetlerin yaşanması halinde o yerdeki memurlar da bu çekilme usulüne tabidir. Bu hallerde istifa kabul edilse de devlet memurunun yerine atanan kişi gelip işe başlamadıkça memur görevinden çekilemez. Görüldüğü gibi burada bir ay değil, sınırsız bekleme süresi öngörülmüştür. Bu usule uymadan görevinden çekilen memur hiçbir suretle yeniden memurluğa alınamaz.

OHAL’de İstifa Hükmü Değişti
Ülkemizde 2016 darbe teşebbüsü sonrası girilen dönemde OHAL’de istifa hükümleri uygulanmaktaydı. Ancak OHAL süresi bir hayli uzayınca DMK’daki istifa usulü pratikte sıkıntılara yol açmaya başladı. Bunun üzerine çıkarılan 694 sayılı OHAL KHK’si ile ilgili DMK hükmü yeniden düzenlendi. DMK değişikliği sonrası; “Devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.” hükmü yer alıyor.

Buna göre OHAL’de istifa eden memur yerine atanan yeni kişinin göreve başlamasını beklemek zorunda değil. Böylece yerine atanan kişinin görev başı yapmasını beklemeyen memur, süresiz olarak memuriyete alınmama halinden kurtulmuş olundu. Yeni düzenlemeye göre isteğe bağlı çekilen memurun amiri çekilme isteğini uygun bularak memur çekilecek ve 6 ay sonra yeniden memur olabilecek.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum