Taşeron İşçilere Kadro Kanunu Detayları 20 Mart 2016
20 Mart 2016 Tarihi İtibariyle Kamuda Çalışan Taşeron İşçilere Verilecek Olan Kadro Kanunu Detayları Belli Oldu. Taşeron İşçilerden Hangilerine Kadro Verilecek. Belediyede Çalışan Taşeronlara Kadro Var mı?
Kamuda alt işverenler tarafından istihdam edilen “taşeron işçiler” kadroya geçirilecek. Seçim vaatleri arasında yer alan, Başbakan ve Bakanlar tarafından daha önceden bildirilen 21 Mart 2016 tarihinde TBMM Meclis gündemine gelecek olan Kanun tasarısına gözler çevrilmiş durumda. “kamupersonelialimi.com olarak kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi konusunu en başından beri sizler için yakından takip ediyoruz. 20 Mart 2016 tarihine kadar belli olan hususları sizlere aktaralım.
Taşeron işçi kanununu hangi bakanlıklar oluşturdu: Taşeron işçilere kadro verilmesi hakkında ki kanun öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından oluşturuldu. Oluşan Taslak Bakanlar kuruluna sunuldu ve Bakanlar Kurulundan Meclis gündemine gelecek olan tasarıda hangi maddeler yer alacak.
Kanun ile Hangi Taşeron İşçilere Kadro Verilecek: Tüm Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanları kapsayacak. Bunlar Kamu kurum ve kuruluşları, Genel Bütçeli, Özel Bütçeli, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarında görev yapmakta olan ve Kamuya bir ihale ile alınıp, daimi bir işte çalışan taşeron işçilere kadro verilecek.
Belediyelerde Çalışan Taşeron İşçilere Kadro Verilecek Mi: hizmet satın alınması yöntemiyle belediyede taşeron işçi statüsünde çalışanlara kadro verilecek. Fakat yaptığımız araştırmaya göre Belediyelerin kendi sahibi olduğu şirketlerde görevli işçilere kadro Kanun kapsamında olacağı beklenmektedir.
Kadroya geçirilmesi beklenen taşeron işçilerde hangi şartlar aranacak: ilk olarak emekli olup daha sonra taşeron işlerde çalışanlar ile 1 Kasım 2016 seçimlerinden sonra istihdam edilen işçilerin kapsam dışında olması beklenmektedir. Yani kadroya geçirilecek kişiler hem 1 Kasım öncesinden itibaren çalışıyor olması hem SGK tarafından emeklilik aylığı almıyor olması gereklidir. Ayrıca hazırlanan taslakta taşeron işçilerin kadroya alınması için belirli sigortalı prim gün sayısı da aranması beklenmektedir. Kadroya geçirileceklerin 657 sayılı kanunun 48. Maddesiyle aranan genel şartlarına olmaları da aranacak.
Peki, bu şartları yayınlanacak olan kanun ile taşıyanlar ne yapacak: Kanun yürürlüğe girdikten sonra belirli bir süre boyunca; Belirtilen şartları taşıyan ve kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler, başvuru yaparak kadroya geçirilecek.
Hangi taşeron işçiler hangi sınıflarda hizmet edecek. Atölye, bahçe, bakım, yol yapım, gibi işçiler tarafından yapılması gereken işlerde çalışanlara İşçi kadrosu verilecek. Diğer tüm işlerde çalışanlara ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda geçen hizmet sınıflarında istihdam edilecek. Örneğin asıl işi yaptığı tespit edilen ilköğretim mezunları yardımcı hizmetler sınıfında, lise mezunları genel idari hizmetler sınıfında, teknik işlerde çalışıp öğrenim şartlarını taşıyanlar teknik hizmetler sınıfında, sağlıkla ilgili görevli taşeron işçiler sağlık hizmetleri sınıfında kadroya geçirilecek.
21 Mart ‘ta meclis gündeminde olacak olan taşeron işçilere kadro verilmesi hakkında ki kanunun en can alıcı noktası ise asıl iş, yardımcı iş kavramı. Burada ilgili Bakanlıkların hazırladığı ve Bakanlar Kurulu ‘nda şekillenen kanunun kimlerin yardımcı iş statüsünde çalıştırılacağı. Yayınlanacak Kanunda kurumlara taşeron işçi olarak çalıştırılacaklar belirlenecek ve geriye kalan bütün taşeron işçiler kadroya geçirilecek.
Kamu idareleri tarafından istihdam edilen yaklaşık 800 bin taşeron işçi içerisinden 150 bin civarında taşeron işçiye kadro verilmesinin uygun olmayacağını. Zaten kamu idarelerince giderlerinin ödendiği dikkate alındığında kamuya ek yük getirmeyeceği için tüm taşeron işçilere kadro verilmesinin uygun olacağının bilinmesi gereklidir. Kamu personeli alımı haber sitesi olarak 21 Mart 2016 tarihinde meclise gelecek olan taşeron işçilere kadro kapsamında tüm detayları sizlere ulaştıracağız.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.