Taşeronların 2018 Yılı Tüm İzin Hakları
Taşeron İşçiler 2018 Yılında Kaç Gün İzin Kullanacak. Analık izni, süt izni, yıllık izin, hastalık izni, evlenme izni... Taşeron işçiler, diğer kadrolu işlerden belki de çok daha ağır şartlarda çalışır. Ancak buna rağmen sahip oldukları haklar diğer kadro
Taşeron işçiler, diğer kadrolu işlerden belki de çok daha ağır şartlarda çalışır. Ancak buna rağmen sahip oldukları haklar diğer kadrolu çalışanlardan daha azdır. Uzun yıllar boyunca bu haksızlık taşeron çalışanlar tarafından dile getirilir. Ancak henüz bu alanla ilgili bir çalışma gündeme gelmemiştir.
Taşeronlar Çalışanların İzin Hakları
Taşeron çalışanların izin hakları kadrolu çalışanlara göre oldukça düşüktür. Genel olarak bir iyileştirme yapılmaya çalışsa da taşeron çalışanların izin hakları yine de beklenilen düzeye ulaşamamıştır. Ağır çalışma koşulları altında hizmet veren taşeronlar genellikle izin konusunda da bir takım haksızlıklar yaşamaktadır.
İş sahipleri taşerona sadece gelir olarak bakmaktadır. Bu nedenle taşeronun izin hakkını kullanmasını iş yeri sahipleri gelir kaybı olarak değerlendirir. Çoğu taşeron var olan izin hakkından da haberdar edilmemektedir. Taşeron çalışanlar, izinleri konusunda bilinçlenerek var olan haklarını kullanabilirler.
Yıllık İzinler
Taşeron çalışanlar ile kadrolu çalışanların yıllık izin süreleri birbirinden farklıdır. Taşeronlar diğer devlet memurluklarında olduğu gibi bir yılını doldurmadan izin talebinde bulunamazlar. 1 yıl ile 5 yıl arasında çalışan taşeron işçinin izin süresi 14 gündür. 5 yıl ile 15 yıl arasında bu süre 20 gün ve 15 yıl ve daha fazla hizmet süresine sahip olanların izni ise 26 gündür.
Taşeron işçilerin yıllık izinleri görüldüğü gibi kadrolu çalışanlara oranla daha düşüktür. Ancak taşeronlar arasında da çalışma şartlarına ilave izin hakları bulunur. Bunların başında yer altı çalışanları gelir. Yer altı çalışanlarına bu izin süresi dışında 4 gün daha ilave hak tanınır.
Annelik İzni
Annelik izni taşeron için devlet memuru ile aynıdır. Taşeron çalışanın da annelik izni 16 haftadır. Ayrıca çalışana hamilelik sırasında doktor kontrolleri için izin verilir. 16 haftalık verilen bu izin ücretli izin kapsamında değerlendirilir. Anne dilerse 16 haftanın sonunda 6 ay ücretsiz izin talep edebilir.
Süt İzni
Süt izni annelik izni süresi sonrasında başlar. Bu izne göre kadın çalışana 1 yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde bir buçuk saat süt izni verilir. Ayrıca bu iznin hangi zaman diliminde kullanılacağı da kadının kararına bırakılır.
Diğer İzinler
Bu izinlerin dışında taşeron işçinin evlilik izni, babalık izni ya da ölüm izni gibi hakları da vardır. Evlenen çalışana toplamda 3 gün izin verilir. Eşi doğum yapan çalışanın ise 5 gün babalık izni hakkı vardır. Ayrıca anne babası, eşi ya da çocuğu ölen çalışana da 3 gün süre ile izin verilir.
Kaynak:isilanlarikariyer.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.