Toplantı Sona Erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama Yapıyor

Toplantı Sona Erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklama Yapıyor

1 Mart 2021Tarihli Kabine Toplantısı sona erdi. Kafe ve restoranlar hangi şartlarda açılacak, yüz yüze eğitim konusunda kademeli normalleşme geliyor. Son dakika açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında 1 Mart 2021 tarihli toplantı 3 saat 40 dakika sürdü. Bu önemli toplantı sonucunda gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın açıklamalarına çevrildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı ardından kademeli normalleşme için ilk sinyalleri vermişti.

Toplantı öncesinde en önemli soru okullar açılacak mı? Restoran ve kafeler normale dönecek mi?

İller Risk Guruplarına Göre Ayrıldı

Haftalık vaka sayısı 100 binde 10'un altındaki iller "düşük", 11-35 arası "orta", 36-100 arası "yüksek" ve 100'ün üstündeki iller ise "çok yüksek" riskli olarak belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konuşmasına Başladı

Konuşmanın Satır Başları

28 Şubat hadisesi bir darbe hareketidir. Ülkemize ekonomiden siyasete geniş bir yelpazede ağır faturası olmuştur.

Dün, siyasi tarihimizin en karanlık dönemlerinden birinin sembolü olan 28 Şubat'ın yıldönümünü geride bıraktık. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi milletin iradesini hedef alan bir darbe girişimidir. Sandıkla iktidara gelmiş hükümet, bir kısım medyanın, sermayenin içinde yer aldığı kirli senaryolarla istifaya zorlanmıştır. Sermayenin renklere bölünmesi, esnafından holdingine bu ülke için üreten şirketlerin ötekileştirmesi ekonomimizde derin yaralar açmıştır.

Türkiye'yi hak ettiği demokratik ve ekonomik gelişmişlik seviyesine ulaştırmak için pek çok antidemokratik uygulamayı kaldırdık. Milletimizle sırt sırta vererek meydanı Türkiye'yi eski karanlık günlerine döndürmek isteyenlere bırakmayacağımızı gösterdik.

Yeni Anayasa

Yarın İnsan Hakları Eylem Planımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Bu eylem planında 9 başlık altında yüzlerce faaliyet yer alıyor. Yeni anayasa teklifimiz İnsan Hakları Eylem Planı'nın çatısını oluşturuyor. 

Bugüne kadar milletimize ait yeni ve sivil anayasa hayalimize ulaşamadık. İnşallah bu defa bunu başaracağız. Hazırlık çalışmalarımıza şimdiden başladık. Korkularla, ideolojik at gözlükleriyle hareket edersek ne tarih ne de millet bizi affeder.

Ekonomide Büyüme

Bugün yüzde 1,8 olarak açıklanan büyüme oranımız izlediğimiz politikaların başarısının en somut örneğidir. Türkiye büyürken İngiltere yüzde 9,9 oranında, Hindistan yüzde 8 oranında, Almanya yüzde 4,9 oranında ve Amerika yüzde 3,5 oranında küçüldü. Aynı şekilde 2021 yılına iyi bir başlangıç yapan ihracatımız Şubat ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 arttı.

Bizim için asıl önemli olan büyümenin toplumun tüm kesimlerine ulaşması ve istihdam oluşmasıdır. 

Üçüncü ayına girdiğimiz 2021'i salgınla mücadelenin kazanıldığı ve büyüme dönemine girildiği yıl olarak görüyoruz. Türkiye salgın sonrası dönemin yükselen yıldızı olacaktır.

2021 bütçe açığı hedefimizi yüzde 4,3'ten yüzde 3,5'e indirdik. Mali disiplinden taviz vermemeye devam edeceğiz.

İslam Düşmanlığı

Hemen her gün Avrupa'da yaşayan ırkçı, faşist saldırının haberini alıyoruz. Protesto kılıfı altında Kur'an'ı yakmalar, mescitlerimizin kapılarına domuz başı bırakmalar, Müslümanlara ait iş yerlerini, dernekleri işlemeler artık sıradan vakalar haline geldi.

Her ne kadar Avrupalı yöneticiler yüzleşmekten kaçsa da istatistikler tehdidin ulaştığı seviyeyi açıkça ortaya koymaktadır.

Bugün kültürel ırkçılık Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. 

Normalleşme Süreci

Milletimize daha önce söz verdiğimiz şekilde bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. 

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. 

Ülkemizin tamamında süren akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek. 

Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacak. 

Düşük ve orta riskli illerde diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. Yüksek ve çok riskli illerde ise sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak. 

Restoran, kafeterya, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir. 

Halı saha, yüzme havuzu gibi tesisler düşük riskli illerde sabah 9 ile akşam 19.00 arasında faaliyet gösterecekler. 

Kamunun çalışma saatleri tüm illerde normale dönecek. 

Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırıldı, yüksek ve çok riskli illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacak. 

Nikah gibi merasimler düşük ve orta riskli illerde 100, yüksek ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyle sınırlı olarak yapılacak. 

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum