Ücretli Öğretmenlik Hakkında bilinmesi gerekenler

Ücretli Öğretmenlik Hakkında bilinmesi gerekenler

Milli Eğitim Bakanlığı 'nda yer alan öğretmen açığı nedeniyle kullanılan bir diğer sistem Ücretli öğretmenlik her yönüyle ele alındı.

Günümüzde maalesef binlerce işsiz öğretmen bulunuyor. Atanamayan öğretmenler ise ücretli öğretmenlik yoluna başvuruyorlar. Halk arasında ücretli öğretmenlik bilinen işin resmi tanımı “ücret ile ek ders görevi verilmesi” olarak yapılmaktadır.

Kadrolu öğretmenlerin herhangi bir nedenle görevinin başında olamadığı süre için ya da okullardaki öğretmen açığını kapatmak için ücretli öğretmen alınır. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı değil, il ya da ilçe milli eğitimler açığa göre ilana çıkar ve alımı kendisi yapar. Yan. Ücretli öğretmenlik geçici bir statüdür. İşsiz olmaktansa part time da olsa çalışmak isteyenler için bir alternatif olacaktır. kadrolu öğretmenin geri dönmesi halinde ücretli öğretmenin işine son verilecektir.

Ücretli Öğretmenlik Çalışma Şartları
Ücretli öğretmenler performans ve iş başı ücrete göre çalışırlar. Haftada kaç saat derse girilirse o kadar ücret ödenir. Bu nedenle tam zamanlı bir iş değildir. Çalışılan süre boyunca öğretmenin sigortası ödenir ancak tatillerde sigorta ödemesi yapılmaz. Ücretli öğretmenin sigortası 4C kapsamında olmayacaktır çünkü memur değildir, kadrosu yoktur. 4A kapsamında yani işverene bağlı çalışan işçi gibi sigorta yatacaktır. Sigorta primleri ise part time iş sayıldığı için 15 gün üzerinden ödenir. Bir aya tamamlamak için sigorta primini ceplerinden ödemeleri gerekir.

Ücretli öğretmen maaşı ise girdiği ders saatine göre şekillenir. 2017 yılı itibariyle bir ders ücreti 12,26 TL’dir. Yeni başlayan kadrolu bir öğretmenin aylık 15 saat zorunlu ders saatini doldurması halinde taban maaşı 2.635 TL olurken, aynı saatte çalışan ücretli öğretmen maaşı 735 TL’dir. Ücretli öğretmenler haftada maksimum 30 saat derse girebilir.

ani tam zamanlı çalışan bir ücretli öğretmenin alabileceği tavan ücret 1470 TL’dir. Buradan yapılan vergi, sigorta giib kesintiler sonrası ele geçen net ücret ise 1200 TL civarı olmaktadır.

Görüldüğü gibi ücretli öğretmen çalıştırılması halinde devlet kaynakları, kadrolulara göre 4-5 kat tasarruf etmektedir. bu nedenle uygulama devlet tarafından avantajlı görülse de emek sömürülen bir sistem olduğu açıktır.
Kimler Ücretli Öğretmenlik Yapabilir?

4 yıllık ya da 2 yıllık üniversitelerin herhangi bir bölümünden mezun olan kişiler ücretli öğretmenlik yapabilir. Görüldüğü gibi eğitim fakültesinden mezun olma şartı aranmamaktadır. Şartları alım yapacak olan okullar ihtiyacına göre belirleyebilir. Genellikle formasyon almış olma şartı aranmaktadır. Emekli öğretmenler de ücretli öğretmenlik yapabilmektedir.

Ülkemizde şu an öğretmenler arasında bir sınıflaşma yaşanmaktadır. En üst sınıfta kadrolu öğretmen, orta sınıfta sözleşmeli öğretmen ve alt sınıfta ise ücretli öğretmen bulunmaktadır. alt sınıfa indikçe haklar da azalmaktadır. Aynı işi yapan, aynı borçları yerine getiren kişiler başka haklara ve statüye sahiptir. Ücretli öğretmenler ise asgari ücret dahi almayarak fazla çalışma yapmaktadır. Bu da yeni nesilleri eğiten öğretmenin toplum içindeki yerini değersiz ve önemsiz hale getirir.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.