Renk Haritası Değişiyor! Kırmızı Renk 100'den Başlamayacak

Renk Haritası Değişiyor! Kırmızı Renk 100'den Başlamayacak

Kademeli normalleşmeye geçiş ile beraber Türkiye genelinde vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşandı. Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerde de bu artışı görmek mümkün.

Türkiye'de vaka sayısındaki hızlı artışa rağmen koronavirüs şikayeti ile hastaneye başvuru ve yatış işlemlerinde azalma var. Günlük vaka sayılarının öngörülenin de üstünde artmasına rağmen hastane ve yoğun bakımlara başvuru oranının düşük olması, uygulanan kovid-19 aşısının olumlu etkisi olarak yorumlanmaktadır.

Bu kapsamda kırmızıya dönen risk haritası ve illerin renk tablosundaki kriterlerin değiştirilmesi gündemde.

Sabah Gazetesi bugün yayımladığı haberde kriterlerin değiştiğini duyurdu.

Haberin tüm detayları;

Vakalar artsa da koronavirüsün zatürreye dönüşme ve yoğun bakıma yatma ile ölümcül etkisindeki azalma kriterlerde değişimi gündeme getirmiştir. Türkiye'de günlük vaka sayılarının öngörülenin de üstünde artmasına rağmen hastane ve yoğun bakımlara başvuru oranının düşüklüğü aşılamanın olumlu etkisi olarak değerlendirilmektedir.

Artış beklenenden hızlı oldu: Mart ayı ile birlikte bazı kısıtlamaların kaldırılmasının vaka sayılarında artışa neden olması bekleniyordu. Ancak artış beklenenden fazla ve hızlı oldu. Günlük testi pozitif olan kişi oranı yüzde 11'leri buldu.

Rakamlar yoğun bakıma yansımadı: Günlük vaka sayılarındaki hızlı artış hastanelere beklenildiği oranda yansımadı. Türkiye'nin 32 bin günlük vakayı gördüğü ikinci pik döneminde yoğun bakım bekleme süresi 72 saati bulmuştu ancak şu anda bekleme söz konusu değil. Sağlık kuruluşlarının üzerinde ciddi bir yük bulunmuyor. Kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana günlük vaka sayıları yüzde 300 artarken yoğun bakıma başvuru yüzde 25'te kaldı.

65 Yaş üstü Vatandaşlarımız korundu

İngiltere'de yapılan bir araştırma yeni mutantın yoğun bakıma geçiş ve ölümleri de artırdığını ortaya koydu. Türkiye'de bunun yaşanmaması, tam tersine günlük vaka sayılarındaki artışların ölüm ve yoğun bakım oranlarına yansımamasının nedenlerine bakıldı.

Yapılan çalışmaların bir bölümü Bilim Kurulu ile de paylaşıldı. Bunun en önemli nedeninin 65 yaş üstünün büyük oranda aşılanması olduğu sonucuna varıldı.

Önceki dalgada yoğun bakıma alınan hastaların yüzde 85'ini 65 yaş üstü hastalar oluşturuyordu. Aşı ile birlikte bu grupta yaşayan vatandaşlar virüsü kapsalar bile hastalığı hafif atlatıyorlar.

65 yaş üstü aşı olmayanlar var

Halen İstanbul'da 65 yaş üstü aşı yaptırmayan 250 bin kişi bulunuyor. Türkiye genelinde oran yüzde 9.

Kriterlerde değişiklik yapılabilir

Bu veriler ışığında illerin sınıflandırılmasında bazı değişiklikler yapılabilir.

Mesela, 100 binde 100 olarak verilen günlük vaka sayısı yerine bunun 200'e çekilebileceği belirtiliyor.

Kaynak:isilanlarikariyer.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum